AKTUALNOŚCI

23-09-2016

Nowy szef kuchni w Courtyard Marriot

– Kuchnia jest dla mnie największą pasją, szczególnie kuchnia międzynarodowa, to oczywiste – mówi Piotr Lasecki, szef kuchni Courtyard by Marriot Warsaw Airport. – Ale pozazawodowo realizuję się jako biegacz i meloman. Bez aktywności fizycznej nie wyobrażam sobie życia. Muzyka jest dla mnie inspiracją i daje siłę, szczególnie klasyczna i rockowa, często też chodzę na  koncerty.

W Courtyard by Marriot Warsaw Airport, Piotr Lasecki odpowiada za organizację i koordynację wszystkich pracowników kuchni i stewardingu. Również tych, którzy z Courtyard współpracują z ramienia firm zewnętrznych.

To on od niedawna jest autorem menu restauracji, menu grillowego, śniadań, imprez organizowanych w hotelu i poza nim. I, jak zapewnia, każdorazowo przygotowując menu bierze pod uwagę nowe trendy i techniki kulinarne, wraz z przygotowaniem szczegółowych receptur i kalkulacji cenowej.

Zanim trafił do Courtyard przy Lotnisku im. Fryderyka Chopina w Warszawie pracował w kuchni również przylotniskowego Novotel Airport.

Z kuchnią wysokiej klasy restauracji jest związany od ponad dekady. Swoje szlify zdobywał na szkoleniach i wymianach w Lille, Paryżu i Londynie. Uczestniczył w wielu kulinarnych pokazach i konkursach.

– Nie ukrywam, że praca dla Courtyarda przy lotnisku Chopina jest dla mnie ogromnym wyzwaniem i wielką szansą – opowiada. To doskonałe miejsce. I pierwszorzędna załoga. Pracuję z ludźmi stanowiącymi przekrój wszystkich pokoleń, z ludźmi chętnymi do pracy i ogromnie otwartymi. Już wiem, że tutaj mogę się rozwijać. Po prostu cieszę się, że tu pracuję.

Piotr Lasocki ma w planach organizację w Courtayard dni kuchni francuskiej, warsztatów z blogerami kulinarnymi, czy przygotowanie sezonowych przepisów dla gości i mediów.  Jak deklaruje, w barwach Courtyard i Chopin Airport Development będzie startował we wszystkich maratonach warszawskich. Chce je wygrywać.